Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εσπερίδα αξιολόγησης για το υπάρχον Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

4-2-2023

Το Πράσινο Ινστιτούτο υλοποίησε με επιτυχία στην Πάτρα, την 1η Φεβρουαρίου, την εσπερίδα αξιολόγησης για το υπάρχον Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠεΣΚΠΑ Δυτικής Ελλάδας) στη φιλόξενη αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Κυριάκος Γαλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.

Παρουσιάστηκαν οι αναμενόμενες κλιματικές μεταβολές στη Δυτική Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες και τεκμηριώθηκε η ανάγκη για νέες προσεγγίσεις και στη Δυτική Ελλάδα, περισσότερο απαιτητικές που να ξεπερνούν το σημερινό πλαίσιο σχεδιασμού  μέσα στο οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα ΠεΣΠΚΑ.

Αρχικά παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις και τα ευρήματα των τριών προηγούμενων εσπερίδων για την  Κλιματική Προσαρμογή των Περιφερειών Β. Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και επισημάνθηκε ο ρόλος της δασοπονίας και ειδικά οι δυνατότητες της αγροδασοπονίας στον αγώνα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διαφορετικό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει και την πολιτική προστασία, μέσα από το παράδειγμα της πρόβλεψης για λεκάνες εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων αντί για στένεμα της κοίτης των ρεμάτων και των ποταμών, όπως συμβαίνει σήμερα. Επισημάνθηκε η αξία της ορθολογικής δόμησης των οικισμών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον και η μέριμνα που πρέπει να υπάρχει ώστε οι σχεδιασμοί να μην μένουν σε επίπεδο των κλασσικών περιφερειακών εργολαβιών αλλά να φτάνουν σε μέτρα σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των ίδιων των φορέων, των οικονομικών συντελεστών και των πολιτών.

Η εσπερίδα της Πάτρας είναι μέρος του έργου του Green European Foundation «Περιφερειακές Προσαρμογές στην Κλιματική Αλλαγή», που υλοποιεί το Πράσινο Ινστιτούτο και αφορά τη διερεύνηση της Κλιματικής Προσαρμογής τεσσάρων Περιφερειών τις προβλέψεις στα υπάρχοντα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Θα ακολουθήσει η γενική σύνθεση των ευρημάτων των τεσσάρων Περιφερειών και η δημοσιοποίηση των  συμπερασμάτων στην ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, στους ευρωβουλευτές και στα υπουργεία ΥΠΑΤ και ΥΠΕΝ. 

Η Εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο και μεταδόθηκε διαδικτυακά. Συνολικά την παρακολούθησαν 30-35 συμμετέχοντες.

Επικοινωνία: 6974185330

(Ακολουθούν η αφίσα με το Πρόγραμμα, η αφίσα της εκδήλωσης, φωτογραφικό υλικό και ορισμένες χαρακτηριστικές διαφάνειες)