Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του: Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του:  Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;» στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων από το Πράσινο Ινστιτούτο με την υποστήριξη του Green European Foundation.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Tuomas Viskari, Φιλανδός Ερευνητής, MSocSc με τίτλο ομιλίας The Finnish Basic Income Trial 2017-2018 and the Green BI Model”, Bru Lain, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Γραμματέας του Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα Distribution, PreDistribution and Labour Markets: The Case of Basic Income, Χρήστος Δελλασούδας, Ανεξάρτητος Ερευνητής του Blockchain, Μέλος Basic Income Europe “Το Βασικό Εισόδημα στο Blockchain”, Δημήτρης Καρέλλας, Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας στο  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Τι είναι και τι θέλει το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”, Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου “Ένα βασικό εισόδημα για όλους στην Ελλάδα;”, Χρίστος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου “Φτώχεια και αποστέρηση στην Ελλάδα της κρίσης: Η ρητορεία του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος και η συρρίκνωση της κοινωνικής προστασίας” και Κωσταντίνος Δημουλάς, Επίκουρος Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εμπειρογνώμων στο Δίκτυο για το Βασικό Εισόδημα “Πώς μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή του βασικού εισοδήματος στην Ελλάδα της κρίσης; Προκλήσεις και Προοπτικές”, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ερευνητές για το Βασικό Εισόδημα, ερευνητές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων και φοιτητές.

Οι ομιλητές ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους τα διακυβεύματα και τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του βασικού εισοδήματος και διατυπώθηκαν προτάσεις για την σταδιακή εφαρμογή του στην Ελλάδα. Αρχικά για τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να λειτουργήσει ως μέτρο ανάσχεσης του brain-drain που συντελείται με υψηλούς ρυθμούς στην Ελλάδα και τα παιδιά από 0-19 ετών ώστε να συγκρατηθεί η ραγδαία μείωση των γεννήσεων.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια σε προβληματισμό. Αρκετοί παρευρισκόμενοι έθεσαν το ερώτημα της δυνατότητας της ελληνικής κοινωνίας να χρηματοδοτεί προγράμματα όπως είναι το βασικό εισόδημα καθώς και αυτό της σχέσης του με τα άλλα επιδόματα και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Το Πράσινο Ινστιτούτο ευελπιστεί στη συνέχιση του  προγράμματος και θα υποστηρίξει μελέτη για τις προοπτικές εφαρμογής του Βασικού Εισοδήματος στην Ελλάδα.

*Η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπεύθυνοι για τα βίντεο και τις φωτογραφίες: Νίκη Βασιλείου και ο Ανδρέας Βελωνάς