Ημερίδα “Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και Τοπικότητα, Πολίτες σε αδιέξοδο – Υπάρχει άλλο μονοπάτι;”

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας σε συνεργασία με το Πράσινο Ινστιτούτο στις 23 Μαΐου 2013 διοργάνωσαν ημερίδα για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και Τοπικότητα θεωρώντας ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την δημιουργία μια άλλης οικονομίας η οποία θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα, την ισότητα και τη σταθερότητα. Με τις ομιλίες στην ημερίδα προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε αυτή την άλλη οικονομία που χρειαζόμαστε μετά την κρίση και να διερευνήσουμε το καταλληλότερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο για την περιοχή μας.

Σκοπός της εκδήλωσης, που αποτέλεσε μια ακόμη παρέμβαση μας για δημιουργικές προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η Ευρώπη, ήταν να αναδειχθεί η σημασία της Κοινωνικής Οικονομίας στην ΠΕ Λάρισας μέσα από πετυχημένα παραδείγματα σε διαφορετικούς τομείς. Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής), με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και τα αδιέξοδα της οικονομίας του ανταγωνισμού πιο εμφανή από ποτέ, πρωτοβουλίες στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη και ο συνεργατισμός αποτελούν τη λύση σε πολλές διαστάσεις της κρίσης. Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών εταιρειών και το 10% της ολικής απασχόλησης. Η επιτυχία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, μιας από τις πιο βασικές μορφές της κοινωνικής οικονομίας, δεν μετριέται μόνο με το οικονομικό κριτήριο, αλλά και με τη συμβολή της στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή και στην ενίσχυση των τοπικών δεσμών. Τα μέλη και οι θέσεις εργασίας είναι χιλιάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας σημαντική, ειδικά σε θέσεις για άτομα με προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.

 

Στην ημερίδα χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Θεσσαλίας κ. Σπύρος Βαλιώτης, από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ο κ. Θανάσης Κουτσοκέρας, ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας και ο συντονιστής των Ο.Π. Λάρισας κ. Κ. Κούτσικος. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν η Ιωάννα Κοντούλη με θέμα «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Οικονομία αμφισβήτησης της υπάρχουσας ή συμπλήρωμα;». ο Ντίνος Μπλιάτσιος, με θέμα «Περιβάλλον και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», ο Δημήτρης Φεγγίτης με θέμα «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη», η Ρια Καραγκούνη με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ο Γιώργος Πασχαλίδης με θέμα «Από την ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη στην αποανάπτυξη και την βιώσιμη ευημερία».

Από τους εισηγητές ο γεωπόνος κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, που είχε ως θέμα της εισήγησης του: Περιβάλλον και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων είπε: «Από την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας πάντα οι παρεμβάσεις του ανθρώπου είχαν σχέση με το περιβάλλον και την ισορροπία του. Κάθε φορά που οι παρεμβάσεις ήταν βίαιες ή ληστρικές η φύση ανταπέδιδε με ιδιαίτερη μανία. Φυσικά δεν είναι ευθύνη της φύσης η εκδίκηση. Είναι ευθύνη καθαρά του ανθρώπου, που βίαια αλλάζει τις ισορροπίες σ’ αυτή. Σήμερα που στη γη κατοικούν πάνω από 5 δις άνθρωποι, η παραμικρή βίαιη αλλαγή στις ισορροπίες του περιβάλλοντος επιφέρει δυσανάλογες επιπτώσεις σ’ αυτόν που προκαλεί τις ανισορροπίες. Μια από τις πιο ασφαλείς οικονομικές διεργασίες του ανθρώπου στον πλανήτη ήταν και είναι η συμμετοχική οικονομική δραστηριότητά του. Αυτή σήμερα την εκφράζουμε με τη λογική των Κοινωνικών Επιχειρήσεων».

Η Ιωάννα Κοντούλη, που είχε ως θέμα της εισήγησής της: Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Οικονομία αμφισβήτησης της υπάρχουσας ή συμπλήρωμα; μεταξύ άλλων είπε ότι: «Παρότι και πριν την κρίση δεν ήμασταν όλοι στην ίδια οικονομική κατάσταση, ούτε καταναλώναμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, η επικράτηση του υπερκαταναλωτισμού ήταν η αναγκαιότητα για να στηριχτεί η πλασματική οικονομική μεγέθυνση. Μια οικονομική μεγέθυνση που φέρνει στα όρια τους και ξεπερνά τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και του πλανήτη. Σήμερα επιβάλλονται με αντιδημοκρατικό τρόπο θυσίες ακριβώς με την ελπίδα – κρυφή ή φανερή – ότι μετά από χρόνια θα … γυρίσουμε στα παλιά! Όσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε αυτό το ίδιο μοντέλο και ότι «ευημερούμε» κατά μόνας καταναλώνοντας συνεχώς όλο και περισσότερα υλικά αγαθά, ελεύθερο χρόνο, ελεύθερο χώρο θα συνεχίζουμε να δεσμεύουμε την ζωή μας και το μέλλον μας με όλο και μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα, δυστυχία, φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή, ακόμα και αν για κάποιους θα υπάρχουν διαλείμματα επίπλαστης ευημερίας».

Ο Δημήτρης Φεγγίτης με θέμα εισήγησης: Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη, υποστήριξε ότι «η κοινωνική οικονομία είναι ένας τομέας όπου ομάδες πληθυσμού μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν -ισότιμα- θέση στην κοινωνία και την οικονομία, αξιοποιώντας τις δικές τους δυνατότητες, δυνάμεις, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Απέδειξε όπου αναπτύχθηκε, ότι μπορεί να σταθεί ισάξια με τον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα και να συνδράμει αποφασιστικά, σ’ όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Πρωτοβουλίες πολιτών, σε μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα σε πεδινές και ορεινές περιοχές, για ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής και επιχειρείν, κατανάλωσης και φροντίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αναδύονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και συγκροτούν μια εντελώς νέα και διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Αν και στη χώρα μας ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας δεν είναι ακόμα διακριτός και εμφανής εν τούτοις τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική κινητοποίηση. Η ανεπάρκεια ή η αδυναμία του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν την ανάγκη νέων μορφών οργάνωσης ικανών ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει και από μελέτες που διενεργήθηκαν σε αρκετές περιοχές είναι ότι οι παραδοσιακές πρακτικές ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης (κράτος και ιδιώτες) ή δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή και το ακόμα χειρότερα επιδρούν και καταστροφικά. Η νέα πρόταση για ανάδειξη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας και της αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας δεν είναι θέμα οργανωτικό αλλά κυρίως μια «άλλη» αντίληψη που προσπαθεί ν’ αξιοποιήσει ελληνικές και ευρωπαϊκές εμπειρίες. Συγκεκριμένα, αφορά ενίσχυση με κάθε τρόπο συλλογικών προσπαθειών για αξιοποίηση πόρων και προϊόντων του τόπου. Δίνει τη δυνατότητα κοινής δράσης, συνέργειας διαφόρων επιπέδων και διαφόρων φορέων εκτός τόπου αλλά με κέντρο αναφοράς τον τόπο ή και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες».

Η Ρια Καραγκούνη κατά τη διάρκεια της εισήγησής της με θέμα: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Αποδυναμώθηκε σημαντικά ο βασικός μοχλός της 15ετούς (1994-2008) ταχύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταθέτοντας στατιστικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα (βασικοί δείκτες), τα κίνητρα-κλαδική διάρθρωση-ποιοτικά χαρακτηριστικά (2009-2011) – το προφίλ μέσου επιχειρηματία 2010».

Ο Γιώργος Πασχαλίδης, που είχε ως θέμα της εισήγησης του: Από την ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη στην αποανάπτυξη και την βιώσιμη ευημερία», μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: «Αποανάπτυξη είναι η πρόταση ότι μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινωνία στην οποία να ζούμε καλύτερα με λιγότερα υλικά αγαθά. Μια κοινωνία που δεν θα είναι αναγκασμένη να μεγαλώνει διαρκώς μόνο και μόνο για να επιβιώνει. Μια κοινωνία όπου οι αξίες της απλότητας, της ισότητας, της συντροφικότητας και της επάρκειας θα αντικαταστήσουν τις ακόρεστες αξίες του πλουτισμού και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».