Δυναμικές Χρήσεων Γης και Συγκρούσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ζητήματα Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Προστασίας του Περιαστικού Περιβάλλοντος στην περίπτωση της Αττικής

Το Πράσινο Ινστιτούτο χρηματοδοτεί έρευνα το διάστημα Δεκέμβριο 2013-Ιούνιος 2014 υπό την επιστημονική ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Θ. Ανθοπούλου με θέμα «Δυναμικές Χρήσεων Γης και Συγκρούσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ζητήματα Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Προστασίας του Περιαστικού Περιβάλλοντος στην περίπτωση της Αττικής».

Ο περιαστικός χώρος μητροπολιτικών περιοχών, λόγω των συνεχών κοινωνικο-οικονομικών μετασχηματισμών και χωρικών ανακατατάξεων που τον χαρακτηρίζουν, αποτελεί το κύριο πεδίο ασχεδίαστης επέκτασης χρήσεων γης και έντονων περιβαλλοντικών συγκρούσεων. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να αναδείξει τις πολυσύνθετες όψεις των συγκρούσεων στον περιαστικό χώρο της Αττικής, δίνοντας έμφαση στην κατανόηση του συστήματος των κοινωνικών πιέσεων και των θεμάτων διακυβέρνησης.

Το ερευνητικό έργο θα επιτρέψει τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος βιβλιογραφικού και ερευνητικού υλικού σχετικά με την καταγραφή και ανάλυση των συγκρουσιακών φαινομένων στον χώρο. Για τις εργασίες αυτές, η ελληνική ερευνητική ομάδα θα αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα εμπειρία στην ανάλυση ζητημάτων που αφορούν στην πολιτική γης, την οποία έχει αποκτήσει μέσω της ελληνογαλλικής συνεργασίας στο πλαίσιο συμμετοχής της στο διεπιστημονικό μεσογειακό δίκτυο FONCIMED.

Τα βασικά προϊόντα της έρευνας είναι:

Α. Μια έκθεση της κατάστασης των βασικών συγκρούσεων γης στον περιαστικό χώρο της Αττικής με τη χρήση μεθοδολογίας μακροσκοπικής ανάλυσής τους. Με αυτόν τον τρόπο, το προτεινόμενο έργο επιχειρεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού μεθοδολογικού-αναλυτικού πλαισίου διερεύνησης και ανάλυσης των συγκρούσεων σε μια προοπτική επίλυσής τους στη λογική της βιώσιμης διαχείρισης των μητροπολιτικών περιοχών.

Β. Ένα ευρώ-μεσογειακό σεμινάριο που θα διοργανωθεί στην Αθήνα με συμμετοχή μελών της ελληνικής και γαλλικής ερευνητικής ομάδας (INRA- Institut National de Recherche Agronomique, IAMM- Institut d’Agronomie Mediteraneene de Montpellier) με σκοπό την παρουσίαση περιπτώσεων-μελετών περισσότερων χωρών (π.χ. Γαλλία, Αλγερία, Τυνησία, Λίβανος, Ισπανία, Αλβανία, Τουρκία κλπ.).

Σεμινάριο με θέμα «Συγκρούσεις και Χώρος» | 28 Ιανουαρίου 2014, Παρίσι, Γαλλία

Ο υπ. διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου Ορέστης Κολοκούρης, και μέλος της ερευνητικής ομάδας «Δυναμικές Χρήσεων Γης και Συγκρούσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ζητήματα Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Προστασίας του Περιαστικού Περιβάλλοντος στην περίπτωση της Αττικής» συμμετείχε στο σεμινάριο με θέμα «Συγκρούσεις και χώρος» [Conflits et Territoires] που διοργάνωσε το AgroParisTech, το CNRS και το INRA με την υποστήριξη των Πανεπιστημίων του Παρισιού V και Sud την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, στο Παρίσι.

Για να δείτε την παρουσίαση του Ορέστη Κολοκούρη με τίτλο «Γεωγραφία των συγκρούσεων υπεράσπισης του Περιβάλλοντος: Η περίπτωση του περι-αστικού χώρου της Αττικής» πάτησε εδώ.