Επιτυχημένη η εκδήλωση για την διαχείριση υδατικών πόρων στη Χίο

IMG_7042Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 20/3/2013 η εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση υδατικών πόρων στη Χίο» που διοργανώθηκε από το Πράσινο Ινστιτούτο, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο. Η εκδήλωση έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου με μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο διάλογο. Η 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα νερού, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και ένας πόρος αναντικατάστατος, κάτι όχι αυτονόητο στη σημερινή Ελλάδα.

Πριν την έναρξη των εισηγήσεων προβλήθηκε μια ταινία 8 λεπτών για τα προβλήματα του εμφιαλωμένου νερού και  της ανακύκλωσης των πλαστικών φιαλών, η οποία και διατύπωσε την πρόταση για επαρκείς χρηματοδοτήσεις στα δημόσια δίκτυα και για ενεργοποίηση των πολιτών με αίτημα για πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών.

Κατά την εισήγηση του ο Γιώργος Μαστοράκης, πρόεδρος του συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου,  παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη του προβλήματος του νερού στη Χίο και τις θέσεις του συλλόγου για τη διαχείριση υδατικών πόρων. Το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων πάντα απασχολούσε του κατοίκους της Χίου. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται στο νησί όταν ξεκίνησαν οι αλόγιστες γεωτρήσεις, έγινε υπεράντληση,  προκλήθηκε υφαλμύριση του νερού, και χημικές διεργασίες που προκάλεσαν την εμφάνιση υδραργύρου στο νερό. Εδώ και πολλά χρόνια το νερό στην πρωτεύουσα και στις γύρω περιοχές δεν είναι πόσιμο. Οι «φουντάνες» [υπόγειες δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού] που υπάρχουν ακόμα σε πολλά από τα παλιά σπίτια της Χίου θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν και θα πρέπει να προβλέπονται και για τις νέες κατασκευές. Μερικές εκατοντάδες φουντάνες αναλογούν σε ένα μεγάλο φράγμα. Πρέπει να παρακολουθείται το ισοζύγιο του νερού, να μάθουμε να ζούμε με το νερό που έχουμε και να χρησιμοποιούμε την επιστημονική πληροφορία, την εμπειρία, ειδικές πολιτικές εξοικονόμησης-επανάχρησης του νερού, αλλά και τη σοφία τον παλαιοτέρων, για την επίλυση τους ζητήματος. 

Ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών, επισήμανε ότι σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα δεν μας έλειψαν ούτε οι οικονομικοί πόροι, ούτε η ποσότητα των υδάτων,  ούτε και επιστημονική γνώση για τη διαχείριση των υδάτων. Υδρευτικά έργα γίνονταν από τους αιγύπτιους 3,000 χρόνια π.Χ. και από τους αρχαίους έλληνες.  Το ζήτημα είναι ποιος αποφασίζει τι έργο θα γίνει και να υπάρχει εμπλοκή και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών για τη διαχείριση ενός δημοσίου αγαθού όπως το νερό. Χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία επενδύουν τεράστια ποσά στη διαχείριση των υδάτων, με μέθοδο και σοβαρότητα, χωρίς να επενδύουν σε έργα μαμούθ αλλά σε κατασκευές μικρών λιμνοδεξαμενών [ανέφερε ότι η Ιταλία έχει κατασκευάσει 15.000 μικρές δεξαμενές νερού αντί για μεγάλα φράγματα] και αλυσίδων μικρών φραγμάτων,  εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με μικρά ανασχετικά έργα, σεβόμενοι πάντα το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.  Αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση για τα νησιά μας.

IMG_7042Ο Ηλίας Γιαννίρης, περιφερειακός σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο, παρουσίασε το έλλειμμα της απαιτούμενης διαχείρισης του νερού σε επίπεδο Περιφέρειας και μεγάλων λεκανών απορροής,  και παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην πορεία σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης στην Περιφέρεια, την εμπλοκή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, την πορεία καταγραφής και αδειοδότησης πηγαδιών, γεωτρήσεων και άλλων ιδιωτικών χρήσεων νερού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Παρουσίασε επίσης ευρήματα χημικών αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι το εμφιαλωμένο νερό ορισμένων ετικετών ευρείας κατανάλωσης δεν είναι ασφαλές και δήλωσε τη συμμετοχή των οικολόγων στην πανευρωπαϊκή καμπάνια για πολιτικές που να αντιμετωπίζουν το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Τέλος, έκφρασε την αντίθεση των Οικολόγων στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών των νησιών μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ, διατύπωσε άξονες πολιτικής και προτάσεις μέτρων για τη διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός φορέας για τη συνολική διαχείριση των νερών σε επίπεδο νησιού που να περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές χρήσεις νερού αλλά και περιπτώσεις λειψυδρίας και πλημυρικών φαινομένων. Διαβάστε την παρουσίαση του κ. Γιαννίρη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε η Γιούλα Αργυρούδη, πρόεδρος του συλλόγου «Έλιξ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το νερό , αφενός μεν πρέπει να είναι  προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες με δίκαιο τρόπο, αφετέρου δε θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του και να μην καταστρέφονται τα οικοσυστήματα». 

Παρεμβάσεις έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου Μ. Φυτούσης, για  τις ενέργειες τους τομέα ευθύνης τους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις ενεργών πολιτών και πλούσιος διάλογος.

Εκτίμηση των διοργανωτών είναι ότι η εκδήλωση κάλυψε με επάρκεια το ζήτημα της διαχείρισης των νερών στα νησιά και ειδικότερα στην περίπτωση της Χίου. Επίσης, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα διαλόγου μεταξύ των αιρετών και των ενεργών πολιτών της Χίου.