Το Πράσινο Ινστιτούτο στον «Ευρωπαϊκό Διάλογο Νέων 2014» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

1500x350_banners-01

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο «Ευρωπαϊκός Διάλογος Νέων 2014» που πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Γ΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τις 8 ως τις 11 Μαΐου και διοργανώθηκε από το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014. Στη συνάντηση αυτή που είχε θέμα «Ανακτούμε το μέλλον μας» συμμετείχαν 120 νέοι και νέες ηλικίας 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα που συζήτησαν για την κατάσταση της ζωής τους, αντάλλαξαν εμπειρίες, έμαθαν ο ένας από τον άλλον, συνεργάστηκαν και σχεδίασαν κοινές δράσεις.

Το Πράσινο Ινστιτούτο, υποστηρικτής της Συνάντησης, ανέλαβε τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία – Μια Εναλλακτική», για την προώθηση μιας πράσινης και κοινωνικής συμμετοχικής οικονομίας. Με συντονίστρια την ερευνήτρια Σοφία Αδάμ, το διαδραστικό αυτό εργαστήριο, διάρκειας τεσσάρων ωρών, παρακολούθησαν είκοσι άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες. Το εργαστήριο ασχολήθηκε με τις έννοιες και την πραγματικότητα της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων και την παροχή πρακτικών εργαλείων για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων από νεαρά άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιοποιήθηκαν οπτικοακουστικές τεχνικές και διαδραστική μεθοδολογία, με παρουσιάσεις, ερωτήσεις-απαντήσεις και γύρους συζητήσεων. Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τις έννοιες, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο που παρουσίαζαν την ποικιλία και τον πλούτο των πρακτικών σε χώρες της Ευρώπης, κατανόησαν το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων όπου οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία οικονομικής υποστήριξης και χρηματοδότησης. Στη συνέχεια, και μετά από μια συνεδρία καταιγισμού ιδεών, διατύπωσαν τις δικές τους ιδέες για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. Αυτές οι ιδέες φιλτραρίστηκαν και ταξινομήθηκαν κατάλληλα, με την καθοδήγηση της συντονίστριας Σοφίας Αδάμ, μέσα από ομαδική ανταλλαγή απόψεων, κριτική και επεξεργασία. Εξειδικεύτηκαν περαιτέρω ως προς το αντικείμενό τους, την στόχευσή τους, την επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής, το πλαίσιο λειτουργίας τους και λήψης αποφάσεων, το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τα κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Συνολικά στο πλαίσιο της Συνάντησης Νέων την Παρασκευή 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 20 παρόμοια διαδραστικά εργαστήρια με στόχο την ενημέρωση, την ανταλλαγή εμπειριών και το σχεδιασμό κοινών πρωτοβουλιών. Τα θέματα των εργαστηρίων αφορούσαν μεταξύ άλλων το μέλλον της Ευρώπης και τη συμμετοχή των νέων στις πολιτικές αποφάσεις, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη διαφθορά στην εκπαίδευση και τις επιπτώσεις του πελατειακού κράτους στην εξέλιξη των νέων, την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη κα. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.european-youthdialogue.eu/workshops-list/

Το Σάββατο 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις ανοικτές στο κοινό γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τη συζήτηση για τις πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των νέων συντόνισε ο Τάσος Κρομμύδας, Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου μαζί με την Πέρη Κουρακλή από την Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής ReinhardBütikofer, ο ChristianLettmayr, αναπλ. Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και 2 νέοι συμμετέχοντες στη συνάντηση από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν πρωτοβουλίες της ΕΕ γύρω από την απασχόληση των νέων, όπως η «Εγγύηση για τους νέους» ο προϋπολογισμός της οποίας είναι εντελώς ασήμαντος για να έχει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τονίστηκε πως το σημαντικό είναι η υιοθέτηση άλλων οικονομικών προτεραιοτήτων πέρα από τη λιτότητα, με τόνωση πράσινων επενδύσεων απαραίτητων για έναν οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, οι οποίες θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, θα έφερναν στο προσκήνιο ανάγκες για νέες δεξιότητες και θα τόνωναν την καινοτομία και τη μικρή ή συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα όμως με τέτοιες στρατηγικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι κρίσιμη η ύπαρξη κατάλληλων και επαρκών εργαλείων που θα μπορούν να προσφέρουν άμεσα βελτιώσεις μέσα από επιδοτούμενη απασχόληση, βελτίωση της κινητικότητας, ενημέρωση για τεχνικές και δυνατότητες εύρεσης εργασίας, εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση.

Οι νέοι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και θεσμούς, την κινητικότητα από χώρες του Νότου σε άλλες πλουσιότερες καθώς και το χάσμα ανάμεσα σε όσα μαθαίνουν οι νέοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και όσα χρειάζονται ή τους ζητούνται στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια απογευματινή βόλτα για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της πόλης, και να γνωρίσουν οργανώσεις και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά και δημιουργικά πειράματα ή συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να δικτυωθούν και να σχεδιάσουν κοινές δράσεις ενδυναμώνοντας τη φωνή τους και διεκδικώντας το Μέλλον τους.

Δείτε, επίσης: