1η Βαλκανική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση των Πρασίνων με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση και Φαραωνικά έργα [Mega-Projects] στα Βαλκάνια», 11-19 Ιουλίου 2015, Ιερισσός, Χαλκιδική

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!

Τελευταία νέα »

Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του: Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;

Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του: Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το Βασικό Εισόδημα και...

 
Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του: Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;

Το Βασικό Εισόδημα και οι Προοπτικές του: Υπάρχει Εναλλακτική στην Ευρώπη της Κρίσης;

Το Πράσινο Ινστιτούτο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος για το...

 
Participate in “My Life according to Me”

Participate in “My Life according to Me”

The Green European Foundation, in cooperation with its national partners foundations Fundación EQUO, Fundació Nous Horitzons, Green Institute Greece, Green Economics...

 
Συζήτηση για τις Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και σε εθνικά και τοπικά επίπεδα, Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Συζήτηση για τις Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και σε εθνικά και τοπικά επίπεδα, Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η συζήτηση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα και την Ομάδα των Πράσινων στο...

 
«My life according to me»

«My life according to me»

Με επιτυχία και με πολλές όμορφες αναμνήσεις για τους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική...

 
 

Print

Το Πράσινο Ινστιτούτο, με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος [EGP] και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος [GEF] διοργάνωσε το διάστημα 11-19 Ιουλίου 2015 την 1η Βαλκανική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση των Πρασίνων  με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση και Φαραωνικά έργα [Mega-Projects] στα Βαλκάνια» στην Ιερισσό στη Χαλκιδική.

Το πρόγραμμα είχε ως κύριο στόχο να αναδείξει ζητήματα σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές (πυρηνικά έργα, αγωγοί φυσικού αερίου, εξόρυξη πετρελαίου, εξόρυξη λιγνίτη και οι εναλλακτικές τάσεις όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) και τα φαραωνικά έργα (εξόρυξη χρυσού, κατασκευή φράγματος, τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο, κ.ά.) στα Βαλκάνια. Επιπλέον, στόχευε να ενισχύσει τη δικτύωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των Πράσινων των Βαλκανίων, να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη των γνώσεων των μελών των Πράσινων Κομμάτων στην περιοχή, να αναδείξει τον ρόλο των τοπικών κινημάτων και των πολιτών σε αυτά τα ζητήματα (πχ. εξόρυξη χρυσού) και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.

Στην Καλοκαιρινή Κατασκήνωση συμμετείχαν, συνολικά, 20 άτομα από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Σερβία, που δραστηριοποιούνται ενεργά στα Πράσινα Κόμματα και στο ευρύτερο οικολογικό κίνημα στα Βαλκάνια, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος.

Εκτός από τις προβλεπόμενες παρουσιάσεις και συζητήσεις που διεξήχθησαν πάνω στις κεντρικές θεματικές του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με ντόπιους κατοίκους και ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την τοπική ΚΟΙΝΣΕΠ που παράγει ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, τις Σκουριές και τον Κάκαβο με ακτιβιστές της περιοχής που περιέγραψαν τις επιπτώσεις του έργου της εξόρυξης του χρυσού, και έδωσαν το παρόν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στις Σκουριές το Σάββατο 17 Ιουλίου.

Τα εργαστήρια και οι παρουσιάσεις γίνονταν το πρωί και το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Ιερισσό και συχνά οι συζητήσεις συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μπάνιου και του βραδινού φαγητού. Οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Κάμπινγκ στην Ιερισσό όπου η θάλασσα βρισκόταν σε «απόσταση αναπνοής» από τις σκηνές.

Η Καλοκαιρινή Κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία, την περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls στην ελληνική κοινωνία και επικρατούσε μια ευρύτερη κοινωνική ανησυχία. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στη δημιουργική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ευγενική υποστήριξη των συμμετεχόντων και τη ζεστή φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν, ενημερώθηκαν, και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές στα «πράσινα θέματα» της γειτονιάς των Βαλκανίων, αλληλεπιδράσαν και οικοδόμησαν στενές προσωπικές και πολιτικές σχέσεις και κατάθεσαν θέσεις και προτάσεις για την ενεργή δράση του Πράσινου Βαλκανικού Δικτύου. Όλα τα παραπάνω, διασκεδάζοντας συγχρόνως σε ένα όμορφο καλοκαιρινό περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων της Καλοκαιρινής Κατασκήνωση διαβάστε εδώ (αγγλικά).

Tags: , ,