Τεύχος 7: « Δαμάζοντας τους χρηματοπιστωτικούς ‘γίγαντες’»

GEJ7thFinanceCover

Προς ένα πράσινο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, David Kemp →

Το εγχείρημα του ‘πρασινίσματος’ του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ευρύ και μοιάζει αποθαρρυντικό. Ωστόσο, προσεγγίζοντας το ζήτημα τμηματικά, και εστιάζοντας στα βασικά σημεία, μπορεί κανείς να επισημάνει τα βήματα που εμείς οι Πράσινοι πρέπει να κάνουμε άμεσα για να κυριαρχήσουμε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η χρηματοπιστωτική κρίση σηματοδοτεί την ανάγκη για μια βαθιά οικολογική μετάβαση, Θεοδότα Νάτσου →

Στη ζοφερή πραγματικότητα της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος θεωρείται από τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση ως μια γρήγορη λύση για ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Ύστερα από δεκαετίες τεράστιων δαπανών σε ένα μη βιώσιμο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, η πολιτική απάντηση της ΕΕ οδηγεί σε μια ακόμη πιο βαθεία και μακρόχρονη  περιβαλλοντική κρίση.

«Χρέος: Ολόκληρη η Ιστορία, David Graeber →

Συγγραφέας του διάσημου συνθήματος «Είμαστε το 99%» και ο κινητήριος μοχλός του  κινήματος ‘Occupy’, ο DavidGraeber είναι σήμερα ένας από τους πιο κριτικούς διανοούμενος των ΗΠΑ. ODavidGraeber ως αναρχικός, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται, και ανθρωπολόγος συνδυάζει την πολιτική μαχητικότητα με μια εξέχουσα ακαδημαϊκή καριέρα. Ο συγγραφέας είχε παραβρεθεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, για να παρουσιάσει τη μετάφραση του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο: «Χρέος: τα πρώτα 5000 χρόνια».

Ζωή και χρέος, Tim Jones →

Στη συνεχιζόμενη κρίση που προκαλείται από το υπερβολικό παγκόσμιο χρέος, μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έτυχαν προστασίας. Για να βάλουμε τη ζωή πάνω από το χρέος χρειάζεται να θέσουμε μια εναλλακτική λύση στο χωρίς-έλεγχο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Θετικό Χρήμα: Πώς να ρυθμιστεί η δημιουργία του χρήματος, Ben Dyson →

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας ψήφισε το φθινόπωρο του 2013 την έγκριση μιας πρότασης που θα καταργεί την εξουσία των τραπεζών στη δημιουργία του χρήματος, και θα επιστρέφει την εξουσία αυτή σε ένα δημοκρατικά υπόλογο τμήμα της πολιτείας. Αλλά τι είναι το χρήμα; Πώς οι τράπεζες, ουσιαστικά από το τίποτα, δημιουργούν χρήμα; Και γιατί η μεταρρύθμιση του χρήματος και η ρύθμιση της οικονομίας είναι τόσο σημαντική υπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Οι φορολογικοί παράδεισοι υπονομεύουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, Michaela Schmidt →

Οι δημοσιογραφικές αναλύσεις και δημοσιεύσεις μέχρι τώρα εμπιστευτικών δεδομένων γνωστών φορολογικών παραδείσων έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ωστόσο μια σημαντική πτυχή που δεν εξετάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ήταν ότι οι φορολογικοί παράδεισοι όχι μόνο οδηγούν σε απώλεια των φορολογικών εσόδων και ενθαρρύνουν τη φυγή κεφαλαίων και το ξέπλυμα χρήματος αλλά και αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008, συνεχίζοντας να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η χρηματοδότηση του Πράσινου Βιομηχανικού Μετασχηματισμού, Reinhard Bütikofer →

Αν θέλουμε να θέσουμε τη χρηματοδότηση σε ένα περιοριστικό πλαίσιο με έξυπνες ρυθμίσεις, οι Πράσινοι θα πρέπει να προτείνουμε πολιτικές που ταυτόχρονα απελευθερώνουν χρηματοδότηση και αποκαθιστούν το δανεισμό στη πραγματική οικονομία και, πάνω απ ‘όλα, στη βάση ενός πράσινου βιομηχανικού μετασχηματισμού.

Χρέος και ‘χρηματιστικοποίηση’: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, Nuno Serra →

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να κυριαρχεί η  αντίληψη ότι οι χώρες της Περιφέρειας ήταν οι υπαίτιοι της ίδιας τους της καταστροφής. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση των γεγονότων δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι χρειάζεται, απαραίτητα ένας επείγον επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων των πολιτικών της ΕΕ.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ: μια ημιτελής υπόθεση, Gaspard Denis →

Παρά την πρόοδο που έχει αναμφίβολα σημειωθεί στην επίτευξη ενός ανθεκτικότερου χρηματοοικονομικού συστήματος, πολλά υπολείπονται ακόμα να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόκληση είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς το σύστημά μας, περισσότερο από ποτέ, εξακολουθεί να κυριαρχείται από τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες ή πολύ διασυνδεδεμένες για να χρεοκοπήσουν κι ως εκ τούτου είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρχουν.

Οι μάχες και νίκες των Πράσινων ενάντια στην επικρατούσα και κυρίαρχη τάση, Philippe Lamberts →

Χάρη στη δράση της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάποιες ‘τρύπες’ ανοίχτηκαν στην επικρατούσα οικονομική ορθοδοξία. Αλλά απέχουμε ακόμα από το να είμαστε προστατευμένοι από άλλη μια συστημική κρίση. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να εκβιάζει τις κυβερνήσεις και τα παραδοσιακά κόμματα. Οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Αυτή είναι μια συνέντευξη με τον Philippe Lamberts, ευρωβουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Sven Giegold, είναι ένας από τους πιο ενεργούς ευρωβουλευτές ενάντια στην κυρίαρχη οικονομική ορθοδοξία.

Η λάθος αναγέννηση του φοίνικα, Jasper Blom →

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ισχύς των λόμπι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμόρφωσαν ρυθμιστικούς κανόνες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά κατά πόσο η καταστροφή που προκάλεσε η οικονομική κρίση το 2007 άλλαξε την παραπάνω δυναμική; Η πιο ειλικρινής απάντηση είναι ότι οι παλιοί θεσμοί εξακολουθούν να βασίζονται σε παλιά μέσα και ότι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη της κρίσης.

Ας δαμάσουμε τον γίγαντα!, Benoit Lechat →

Τα διδάγματα από την τελευταία κρίση φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, και ο χρηματοπιστωτικός τομέας  εξακολουθεί  να αναπτύσσεται και να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και τον πλανήτη. Εμείς οι Πράσινοι πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις και τις ιδέες μας να κυριαρχήσουμε πάνω σ’ αυτόν.

‘Η φούσκα του άνθρακά’: Η πραγματική απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Carl Schlyter →

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι αγορές έχουν επενδύσει σε επιβλαβείς βιομηχανίες, όπως τα ορυκτά καύσιμα και η κερδοσκοπία. Αυτό συνέβαλε σε μια μη βιώσιμη ανάπτυξη, και μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει μια τεράστια «φούσκα του άνθρακα». Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε αυτή τη φούσκα να μετατραπεί σε άλλη μια δυσβάσταχτη κρίση.