Ημερίδα με θέμα “Πέρα από την Ανάπτυξη και την Αποανάπτυξη”

London photo site GGIΕυρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα & Green House,  19 Δεκεμβρίου 2012, Λονδίνο, ΗΒ

Με κεντρικό θέμα το δίδυμο Ανάπτυξη και Αποανάπτυξη και την σχέση τους, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα [Green European Foundation – GEF], σε συνεργασία με το  ερευνητικό Ινστιτούτο των Βρετανών Πράσινων Green House, στις 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Λονδίνο, με αφορμή την έκδοση του τρίτου τεύχους του περιοδικoύ  Green European Journal [GEJ]. Το Πράσινο Ινστιτούτο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Σταύρο Αγογλωσσάκη.

Μετά τις  εναρκτήριες ομιλίες, που πραγματοποίησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης Βenoir Lechat (αρχισυντάκτης GEJ), Jean Lambert (Μέλος Ευρωκοινοβουλίου) και Rupert Read (Green House), και τον χαιρετισμό που απηύθυνε η νέα αρχηγός του Βρετανικού Πράσινου κόμματος Natalie Bennet, ακολούθησαν τέσσερις κεντρικές εισηγήσεις από εκπροσώπους του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου που εμβάθυναν στα θέματα της ημερίδας.

Οι Τim Jackson (Πανεπιστήμιο Surrey), Dr Hermann Ott (μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου), Molly Scott Cato (Πανεπιστήμιο  Roehampton) και Aurélie Maréchal (σύμβουλος του ευρωβουλευτή  Philippe Lamberts) με κοινή αφετηρία την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μοντέλου, που δεν θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη όπως αυτή έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί, παρουσίασαν τις επιμέρους θέσεις τους στο ζήτημα της Αποανάπτυξης.

Η Molly Scott Cato έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαχωρισμού των ανθρώπινων αναγκών από τα πρότυπα που προωθεί η βιομηχανία διαφήμισης στη σημερινή υπέρ-καταναλωτική κοινωνία. Οι Aurélie Maréchal and Dr Hermann Ott αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί ο Λόγος για το μέλλον της οικονομίας με όρους κοινωνικούς που θα εστιάζει, κυρίως, σε επενδύσεις σε τομείς εντάσεως εργασίας όπως η υγεία, η εκπαίδευση και, ευρύτερα, οι υπηρεσίες. Τέλος ο Tim Jackson, δίνοντας βαρύτητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και τις επενδύσεις, επισήμανε επίσης τις δραστηριότητες εκείνες που προσανατολίζονται σε τομείς έντασης εργασίας, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις των προωθούμενων πολιτικών λιτότητας τόσο σε σχέση με την πορεία των επενδύσεων όσο και με την επισφαλή κατάσταση στην οποία εισέρχονται τα χαμηλότερα στρώματα πληθυσμού στις  κοινωνίες μας.

Δείτε επίσης: