ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι των Βαλκανίων, με την υποστήριξη του Πράσινου Ινστιτούτου διοργάνωσαν εργαστήριο με θέμα «Λαϊκισμός, Πολιτική Οικολογία και τα Βαλκάνια» που έλαβε χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2013 στη Σόφια στη Βουλγαρία. Στο εργαστήριο το οποίο αποτελούσε συνέχεια της συνδιάσκεψης «Λαϊκισμός, Πολιτική Οικολογία και τα Βαλκάνια» –που πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Μαΐου 2013 στη Θεσσαλονίκη- συμμετείχαν φοιτητές, πολιτικοί επιστήμονες, πολιτικοί, κρατικοί φορείς, ακτιβιστές, και οικονομολόγοι από τη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν σε βάθος το φαινόμενο του Λαϊκισμού καθώς και τις αρνητικές συνέπειές του για τις πολιτικές των βαλκανικών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βουλγαρία.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τη Daniela Bozhinova, ιδρύτρια και αντιπρόεδρος των νέων Πρασίνων της Βουλγαρίας -Zelenite-, η οποία, έχοντας ενεργό ρόλο στη διοργάνωση της σχετικής δράσης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, και αναφέρθηκε στην προπαρασκευαστική διαδικασία του εργαστηρίου.

Ο Dick Pels, πρώην διευθυντής του ιδρύματος ερευνών GroenLinks του ολλανδικού Κόμματος των Πρασίνων, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο και παρουσίασε τη σύνοψη της συνδιάσκεψης της Θεσσαλονίκης. Το καινοτόμο στοιχείο της παρουσίασής του ήταν η εισαγωγή πολλών νέων διαστάσεων του λαϊκισμού, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή εξέλιξη του φαινομένου και την εξάπλωσή του σε διάφορες μορφές σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η Daniela Bozhinova αναφέρθηκε στην ομιλία της με θέμα «Ο λαϊκισμός και ο εκδημοκρατισμός των μετά-ολοκληρωτικών κοινωνιών», όπου τόνισε την ιστορική εξέλιξη του λαϊκισμού και αμφισβήτησε την τρέχουσα διαδεδομένη αποδοχή του.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσίασε και ο Γιώργος Κατσαμπέκης την ομιλία του με θέμα «Ο λαϊκισμός, ο αντι-λαϊκισμός και η τρέχουσα δημοκρατική ανησυχία μας. Το διακύβευμα για το μέλλον της Ευρώπης». Ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), επιχείρησε να αναλύσει τις έννοιες του λαϊκισμού και του αντι-λαϊκισμού στην Ευρώπη δημιουργώντας, παράλληλα, μια σύνδεση μεταξύ του λαϊκιστικού λόγου, της κρίσης, και της Ελλάδας.

Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες, οι οποίοι έκαναν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στους ομιλητές που οδήγησε σε μια γόνιμη συζήτηση.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ο λαϊκισμός μέσα από διαφορετικές πτυχές και οπτικές». Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα, και προέκυψαν νέα ερωτήματα προς συζήτηση. Αναφέρθηκαν σε κάποιες από τις βασικές έννοιες που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, όπως το λαϊκισμό, τη δημοκρατία, τη δημαγωγία, τη κυριαρχία, τη συμμετοχή και τις πρωτοβουλίες των πολιτών, την ελίτ, το διάλογο, τα κινήματα, το περιβάλλον, την τεχνολογία, την οικονομία, τη ρητορική μίσους, τη βία, την  απειλή, την κοινότητα, τις μειονότητες, την πλειοψηφία, κλπ.

Οι συμμετέχοντες και οι ομιλητές επέστρεψαν στην αίθουσα συνεδριάσεων μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, και συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

O Vasil Kadrinov, κοινωνιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, St Kliment Ohridski του Πανεπιστήμιου της Σόφιας, αποδόμησε τους δρόμους προς την αληθινή πράσινη αριστερά στη Βουλγαρία. Ο ομιλητής ανέλυσε τις περιπτώσεις των αριστερών Πρασίνων στη Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Πρασίνων και των συνδικάτων, υπενθυμίζοντας την οικονομική εξάρτηση των πράσινων ΜΚΟ (και των πράσινων κομμάτων) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έθεσε το ερώτημα σχετικά με το πώς οι Πράσινοι θα μπορούσαν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι από την ολιγαρχία.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, καθηγητή του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε το ανησυχητικό παράδειγμα του λαϊκιστικού λόγου της Ελλάδας, τη Χρυσή Αυγή. Ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αξιολόγηση της

Χρυσής Αυγής, και τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής ζωής ευνοούν την αυξανόμενη επιρροή της. Ανέλυσε επίσης την παρούσα πρακτική και ιδεολογία του κόμματος, την εκλογική του βάση, και την χειραγώγηση του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, τόνισε ότι τα νομικά μέσα δεν είναι αρκετά για να περιορίσουν την πολιτική επιρροή της Χρυσής Αυγής, ενώ έθεσε το ερώτημα αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί πολιτικό κόμμα ή εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά από σύντομες ερωτήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εργαστηρίου, προχωρήσαμε στη συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου ο κάθε συμμετέχοντας έλαβε το λόγο και εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την επίδραση του λαϊκισμού και των Πράσινων ιδεών στους πολίτες της χώρας. Προτάθηκαν διάφορες ιδέες και προσεγγίσεις, οι οποίες συνέβαλαν στη διεξαγωγή μιας πολύ εποικοδομητικής συζήτησης.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη που πραγματοποίησε ο Dick Pels και με τις θερμές ευχαριστίες που εξέφρασε ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος  προς όλους τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές.