Η εξουσία ανήκει στους πολίτες και όχι στις εταιρείες!

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!

Τελευταία νέα »

«My life according to me»

«My life according to me»

Με επιτυχία και με πολλές όμορφες αναμνήσεις για τους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική...

 
«My life according to me» Έκθεση Φωτογραφίας και Αφήγησης

«My life according to me» Έκθεση Φωτογραφίας και Αφήγησης

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, Πτολεμαίων 29Α Θεσσαλονίκη Το Πράσινο Ινστιτούτο, συνεχίζοντας για...

 
“My life according to me” – Aφηγήσεις προσφύγων με λόγο και εικόνα

“My life according to me” – Aφηγήσεις προσφύγων με λόγο και εικόνα

Μια δράση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (G.E.F.) που αφουγκράζεται τη ζωή προσφύγων και...

 
Eπταήμερη δράση εκπαίδευσης προσφύγων στην Θεσσαλονίκη

Eπταήμερη δράση εκπαίδευσης προσφύγων στην Θεσσαλονίκη

Το Πράσινο Ινστιτούτο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στρέφει την προσοχή του στο προσφυγικό...

 
Συμμετέχουμε στην εκστρατεία people4soil

Συμμετέχουμε στην εκστρατεία people4soil

To “People 4 Soil” είναι ένα ελεύθερο και ανοικτό δίκτυο ευρωπαϊκών ΜΚΟ, ερευνητικών ιδρυμάτων,...

 
 

Stop_TTIP_Athens

του Kosma Kota

Σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ΤΤΙP & CETA, το Πράσινο Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συνδιοργάνωσαν δημόσια εκδήλωση με θέμα “Η TTIP ΩΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ” την Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 120 συμμετέχοντες ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικού και αρκετοί πολίτες.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι του Πράσινου Ινστιτούτου, Όλγα Kήκου, και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Θεοδώρα Κωτσακά, τόνισαν τη σημασία για την ευρύτερη κατανόηση των επικείμενων κινδύνων της TTIP και CETA και την ανάγκη εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών για τόσο σημαντικά ζητήματα για την κοινωνία. Επιπλέον, εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την απουσία της TTIP από το δημόσιο διάλογο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικά, και κάλεσαν τους συμμετέχοντες να υποστηρίξουν την εκστρατεία και να υπογράψουν ενάντια στις TTIP και CETA.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος από την αρχή αποσαφήνισε ότι η ΤΤΙP δεν αφορά σε μια απλή εμπορική συμφωνία, αλλά σε μια σύνθετη διαδικασία που επιχειρεί να αλλάξει του κανόνες σε πολλούς τομείς στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η ΤΤΙΡ διακυβεύει την νομιμότητα των κρατών να διαγράφουν τις πολιτικές τους. Όσο για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ δεν άφησε περιθώρια για άλλη ερμηνεία και ανέφερε ότι ως υπουργός μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να αποκτήσει πρόσβαση στα κείμενα υπό διαπραγμάτευση, καταλήγοντας ότι αυτό είναι προσβολή για τον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τον Μηχανισμό Διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement) και παρουσίασε τέσσερα αδιαπραγμάτευτα σημεία της θέσης της Ελληνικής κυβέρνησης για την ΤΤΙΡ:

  • Διαφάνεια ως προς τη διαδικασία. Τα κείμενα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής [policymakers] και τους πολίτες.
  • Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέξουν το επίπεδο προστασίας τους στους διάφορους τομείς του εμπορίου.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπερισχύουν οι εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες.
  • Υπερεθνικά προνόμια που θίγουν την χάραξη της εθνικής πολιτικής σε ευαίσθητους τομείς -όπως στην περίπτωση του ISDS– δεν θα πρέπει να παραχωρούνται στις εταιρείες.
  • Η ΤΤΙΡ θα πρέπει να καθοριστεί ως μεικτή συμφωνία και, συνεπώς, να επικυρωθεί από τα επιμέρους εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ΤΤΙΡ όσο τα παραπάνω σημεία δεν γίνονται σεβαστά.

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σταθάκη, και προτού ο Υπουργός απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού, ο Κώστας Φωτεινάκης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA GREECE,  έκανε χαιρετισμό παρουσιάζοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην TTIP, καθώς τις δυσκολίες και τις προοπτικές του κινήματος. Η Τώνια Φώτη και η Ειρήνη Μπουρολιά – Τοπούζογλου υπέβαλαν δύο ερωτήσεις στον κ. Σταθάκη που αφορούσαν τις θέσεις τις κυβέρνησης.

Ύστερα, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών, ευρέως γνωστών στη διεθνή σκηνή για τη δράση τους στο κίνημα ενάντια στην ΤΤΙΡ. Ο John Hilary (War on Want), ο Michael Efler (Stop TTIP), και οι δυο μέλη της “Επιτροπής Πολιτών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Stop TTIP”, και ο Jürgen Maier από το Forum for Environment and Development που εδράζει στη Γερμανία, έδωσαν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι ΤΤΙΡ και CETA, καθώς και για τις θυσίες που συνεπάγονται για τη δημοκρατία. Ομόφωνα οι ομιλητές κάλεσαν για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν με δυνατή πεποίθηση ότι αυτός ο στόχος είναι πολύ κοντά να επιτευχθεί. ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρωτοβουλίας μίλησε για το εγχείρημα και επίσης μετά τις ομιλίες υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό.

Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται. Παρά τις ενθαρρυντικές τοποθετήσεις του Υπουργού, είναι απαραίτητο η Ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει «στο σωστό δρόμο» και να κρατήσει την υπόσχεση της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της δημοκρατικής πίεσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τις προσεχείς βδομάδες και μήνες να υπάρξει κινητοποίηση των ΜΚΟ και των πολιτών για τη συλλογή των αναγκαίων υπογραφών της χώρας για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στις TTIP & CETA.

StopTTIP_Athens_1

Αν είστε Έλληνας/-ιδα πολίτης ή ζείτε στην Ελλάδα και θέλετε να βοηθήσετε παρακαλούμε να υπογράψετε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία εδώ ή να κατεβάσετε τη λίστα των υπογραφών εδώ. Και μην παραλείψετε να μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με τους φίλους σας! Μετά από τόσα «μαθήματα» που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους Έλληνες, ήρθε η ώρα οι Έλληνες πολίτες, με τη σειρά τους, να δώσουν στους θεσμούς ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα που έχει ξεχαστεί: την πραγματική σημασία της λέξης δημοκρατίας = δήμος + κράτος. Η εξουσία ανήκει στους πολίτες και όχι στις εταιρείες.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά εδώ.

Tags: ,