«Πρωτοβουλίες Πολιτών κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού: Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή διάσταση»

13

Ενόψει των σχεδίων της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό με αιχμή τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ διοργάνωσε συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας με τα κινήματα πολιτών, εγχώρια και πανευρωπαϊκά, που αντιδρούν στη παράδοση αυτού του απαραίτητου για τη ζωή αγαθού στα χέρια εταιρειών που έχουν ως σκοπό τους την κερδοφορία.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, στις 18.30 το απόγευμα στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο με θέμα «ΝΗΔΟΡ ΥΔΩΡ» αφιερωμένο στο νερό της εικαστικού Σοφίας Μπόμπολη, και ενός αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ ‘Catastroica’ που αφορούσε στη διαδικασία και τις πολιτικές υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού -και τις πρακτικές αντίστασης- στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων άνοιξε με την Όλγα Κήκου, μέλος του ΔΣ του Πράσινου Ινστιτούτου, η οποία χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως συνέχεια προηγούμενης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο στα πλαίσια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος τον Νοέμβριο 2012, με θέμα το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και την άμεση δημοκρατία. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ινστιτούτου να αναδείξει τα κινήματα πολιτών στην Ελλάδα και Ευρώπη, και ειδικότερα στο ευρύτερο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που ως ένα από τα πιο δυναμικά κινήματα στην Ευρώπη, έχει καταφέρει να συσπειρώσει ενεργούς πολίτες και φορείς σε πολλές χώρες και να ανακινήσει το διάλογο για τα δημόσια αγαθά που θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των πολιτών.
Ακούστε την εισήγηση  [audio:http://greeninstitute.gr/audio/nero/nero_01.mp3]

Ο Pablo Sanchez Centellas παρουσίασε την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νερό» [right2water ECI], η οποία επιχειρεί να συγκεντρώσει υπογραφές πανευρωπαϊκά προκειμένου να κληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα πρόσβασης των πολιτών στο νερό και την υγιεινή. Ο κ. Sanchez αναφέρθηκε στις 1.3 εκατομμύρια ηλεκτρονικές, και τις 250.000 έγγραφες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο διάστημα των 7 μηνών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012, που η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Νερό» τέθηκε σε εφαρμογή. Σημείωσε ότι έχει συλλεχθεί ικανός αριθμός υπογραφών στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, και η σχετική διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά στην Φιλανδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο. Σχολίασε ότι σημαντικές είναι και οι αντίστοιχες προσπάθειες που διεξάγονται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Λιθουανία. Επιπλέον,  ο κ. Sanchez εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκταση που έχει λάβει το θέμα από την ανακίνηση του ζητήματος για το νερό στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε περιφέρειες και στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Δεν δίστασε να αναφερθεί στις ακραίες απαιτήσεις της Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, και στην ανάγκη να μπει ένας φραγμός ώστε να μην συνοδεύονται τα μνημόνια με σχέδια για την εμπορευματοποίηση του νερού και της υγιεινής. Ο ευρωπαίος εκπρόσωπος για το νερό, έκλεισε την εισήγηση του, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του νερού ως απαραίτητο φυσικό αγαθό για την ανθρώπινη ζωή και τις παραγωγικές δραστηριότητες, που θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο.
Ακούστε την εισήγηση  [audio:http://greeninstitute.gr/audio/nero/nero_02.mp3]

Ο Αθανάσιος Τζάκρης, παρουσίασε τη δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών ‘Κίνηση 136’, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 από συλλογικότητες, φορείς και πολίτες που ζουν στην Θεσσαλονίκη. Στόχος της ‘Κ136’ που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και οποιοδήποτε άλλου δημόσιου αγαθού, είναι η εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους πολίτες σε δημοκρατική και συνεταιριστική βάση. Ο κ. Τζάκρης, αφού αναφέρθηκε στη διαδικασία μεταβίβασης και πώλησης της ΕΥΑΘ, και στα προαπαιτούμενα κριτήρια συμμετοχής κάποιου φορέα στη διαδικασία εξαγοράς της, παρουσίασε το μοντέλο της Ένωσης Συνεταιρισμών Κοινωνική ΕΥΑΘ “Ένωση Πολιτών για το Νερό” που προωθείται από την ‘Κ136’. Ένα μοντέλο που, όπως τόνισε, βασίζεται στη λογική του συνεργατισμού και του συνεταιρισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, και στη βάση των αρχών της άμεσης δημοκρατίας.
Ακούστε την εισήγηση  [audio:http://greeninstitute.gr/audio/nero/nero_03.mp3]

Η Έφη Σπυροπούλου μίλησε για τους στόχους και το έργο της Πρωτοβουλίας Πολιτών ‘Savegreekwater’, που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2012, ως δίκτυο δράσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επικείμενη εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Αναφέρθηκε στις δράσεις που διοργανώνει και συμμετέχει η Πρωτοβουλία ‘Savegreekwater ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και -ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το νερό- στο εξωτερικό. Τέλος, τόνισε για την σημασία συλλογής υπογραφών της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Νερό», και απάντησε σε όσους και όσες αγωνιούν για την εμπορευματοποίηση του νερού ότι είναι στο χέρι όλων των πολιτών να διεκδικήσουν το νερό, ως ανθρώπινο και δημόσιο αγαθό.
Ακούστε την εισήγηση  [audio:http://greeninstitute.gr/audio/nero/nero_04.mp3]

Τέλος, ο Πάνος Βερβενιώτης, συντονιστής της Περιφερειακής Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων, ενημέρωσε για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και για τις δράσεις τους στην Αττική που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη συλλογή υπογραφών για την καμπάνια που έχει ξεκινήσει «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νερό». Ειδικότερα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά τις ενημερωτικές εξορμήσεις των Οικολόγων Πράσινων και συγκεκριμένα στην αδιαφορία και την κατάσταση παραίτησης των πολιτών, αλλά και στην απαξίωση για τις δημόσιες επιχειρήσεις που έχει εμπεδωθεί από μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.
Ακούστε την εισήγηση  [audio:http://greeninstitute.gr/audio/nero/nero_05.mp3]

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό στα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές.