Ημερίδα: “Ρατσιστική Βία και Ξενοφοβία”

Η δημοτική κίνηση ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ σε συνεργασία με το Πράσινο Ινστιτούτο και με τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Παράρτημα Ν. Λάρισας), διοργάνωσαν την Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, στη Λάρισα την ημερίδα για την «Ρατσιστική Βία και ξενοφοβία», σε μια εποχή που η κλιμάκωση της βίας και του ρατσισμού δεν απειλεί μόνο τους/τις μετανάστες/στριες, αλλά εν δυνάμει όλους τους πολίτες. Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα του ζητήματος εγκαίρως και να συμβάλουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Ως πολίτες, δεν πρέπει να δεχθούμε ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, που ξυλοκοπούνται στους χώρους των επιχειρήσεών τους και πυροβολούνται όταν ζητούν τα δεδουλευμένα τους ή όταν κάνουν το λάθος να περάσουν από το λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Τα όποια κηρύγματα μίσους πρέπει να αποκηρυχτούν  καθόσον κάθε άλλο παρά λύση στην κρίση που βιώνουμε αποτελούν. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να εκπλησσόμαστε και να εξοικειωθούμε με την ανθρώπινη αλλοτρίωση. Αντίθετα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η βαθύτερη εκδήλωση της κρίσης δεν είναι παρά ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν ο Δημήτρης Λιόλιος από τη δημοτική  κίνηση ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ και ο Νίκος Πουτσιάκας πρόεδρος του παραρτήματος Ν. Λαρίσης του  Σύλλογου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Στην εκδήλωση συμμετείχε και εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Ζήσης Παπαδημητρίου (ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.) με θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία: αίτια και επιπτώσεις» και η Ελεάννα Ιωαννίδου (Νομικός) με θέμα: «Νομικά και πολιτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

O Ζήσης Παπαδημητρίου στην εισήγησή του μεταξύ άλλων είπε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι ξένα για τη χώρα μας και δεν εκφράζουν τον φιλόξενο ελληνικό λαό. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο τιμωρίας για κάθε πράξη εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας. Επίσης, στα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος του 1979. Έκανε ιστορική αναδρομή για το φαινόμενο του ρατσισμού και είπε ότι συχνά λένε ότι ο ρατσισμός οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και στην ανεργία, αυτό όμως δεν ευσταθεί. Η ανεργία είναι μάλλον αφορμή και όχι η γενεσιουργός αιτία του ρατσισμού οι καταβολές του οποίου θα πρέπει να αναζητηθούν στο αποικιοκρατικό παρελθόν της Δ. Ευρώπης το οποίο επηρεάζει ακόμη.

Η  Ελεάννα Ιωαννίδου στην εισήγησή της  μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχει ανάγκη αυτοοργάνωσης των κοινωνιών απέναντι στο φαινόμενο του ρατσισμού. Υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του αντιρατσιστικού νόμου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα της απόσυρσης του νέου νομοσχεδίου, από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και τον κ. Σαμαρά ότι είναι αντισυνταγματικό. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για πρώτη φορά διασπάστηκε η συμμαχία των κυβερνητικών πολιτικών κομμάτων και με τη μια μεριά να έχουμε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την ΝΔ. Αυτό δείχνει ότι ο κοινοβουλευτισμός μπορεί να λειτουργήσει και να απομακρύνει τον λαό από τη λογική του μίσους ως αδιέξοδο.