Αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαβούλευσης το νέο βιβλίο – οδηγός του Πράσινου Ινστιτούτου

Δελτίο Τύπου

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να βγει από την αφάνεια.

Αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαβούλευσης το νέο βιβλίο – οδηγός του Πράσινου Ινστιτούτου.

5/4/2021

Μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία εκδηλώθηκε για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας κατά τη συνέντευξη τύπου – βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε ηλεκτρονικά στις 5/4/2021 το Πράσινο Ινστιτούτο για το βιβλίο – οδηγό διαβούλευσης «Η Ελλάδα και το σχέδιο μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο “Εκδόσεις των Συναδέλφων”, Καλλιδρομίου 30Α, Αθήνα, και από τις “Ακυβέρνητες πολιτείες” στη Θεσσαλονίκη (τιμή 5 €).

Εισαγωγικά αναφέρθηκε ότι το βιβλίο διατίθεται στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο των Συναδέλφων, Καλλιδρομίου 30Α και στη Θεσσαλονίκη στο βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες σε μερικές μέρες

Ο συντονιστής της βιβλιοπαρουσίασης Δ. Πολιτόπουλος (συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων) ευχαρίστησε το Πράσινο Ινστιτούτο που συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας των ιδεών της πολιτικής οικολογίας με την έκδοση αυτού του σημαντικού βιβλίου.

Στη συνέχεια η  Γιούλα Αργυρούδη (ευρωπαϊκός πολιτισμός και πολιτική τουρισμού, περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου) ανέφερε ότι βρήκε στο βιβλίο αυτό έναν «συνεργάτη» για όσους ασχολούνται με τα κοινά, προκειμένου η κοινωνία να μη βρίσκεται προ τετελεσμένων αποφάσεων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να συμμετέχει και να προτείνει. Επισήμανε ότι η πολιτική που προωθείται μέχρι σήμερα με τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα νησιά πρέπει να σταματήσει, να βρεθούν άλλες ενεργειακές λύσεις και να υπάρχει αντίστοιχος ενεργειακός σχεδιασμός. Έχει σημασία να αντιληφθούν οι πολίτες ότι για το επόμενο διάστημα υπάρχει δική τους κυριότητα στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ότι θα πρέπει να υπάρχει η ελάχιστη περιβαλλοντική ζημιά μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το βιβλίο καταφέρνει να φέρει τις προτάσεις της ΕΕ στην τοπική κοινωνία ώστε ο σχεδιασμός να ταυτίζεται με την ανθρώπινη ανάπτυξη και αυτό αφορά ιδιαίτερα την ίδια την αυτοδιοίκηση για να ξεφύγει από προσχηματικούς διαλόγους και να παίξει το ρόλο της μέχρι το 2027. Τέλος, η ομιλήτρια υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ειδικά για την ενεργειακή μετάβαση στα νησιά, που αναφέρει το βιβλίο, και το γεγονός ότι τα νησιά έχουν συγκεκριμένες συνθήκες για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Ο Νίκος Πουτσιάκας (κοινωνιολόγος, ΕΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας), αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει αυτό το βιβλίο – οδηγός διαβούλευσης και θεώρησε σημαντικό ότι οι συγγραφείς, η εθελοντική ομάδα εργασίας, είναι διεθνής. Ως πρώην αιρετός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επισήμανε ότι το ενεργειακό είναι μείζον ζήτημα που πρέπει να χειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ότι το βιβλίο αυτό συμβάλει στη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συνέταξε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άκρως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν συγκεκριμένοι και λίγοι και όχι η χώρα και η κοινωνία. Στην ουσία της ενεργειακής πολιτικής ανέφερε ότι πρέπει να μας απασχολούν ερωτήματα όπως για τον τρόπο της απολιγνιτοποίησης, για το είδος της ενέργειας που επιδιώκουμε από ΑΠΕ και για τη μεγάλη δυνατότητα της εξοικονόμησης στα πλαίσια μιας  ευφυούς απομεγέθυνσης. Αντιπρότεινε ενεργειακή αυτονομία και μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες που, μόνο αυτά, μπορούν να καλύψουν το 32% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Τέλος υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ενεργειακές κοινότητες, κάτι που δεν αναφέρεται στο βιβλιο αυτό, όπως και ο ρόλος που πρέπει να παίξει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο Συντονιστής της εκδήλωσης, Δ. Πολιτόπουλος ανέφερε ότι για τους Οικολόγους Πράσινους το κλειδί είναι η δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο η περιβαλλοντική αειφορία συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός  από την ενέργεια σημαντικό θέμα είναι και η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Δεν υπάρχει όμως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και αυτό γιατί ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα δευτερογενή υλικά να οδηγηθούν στην καύση αντί να έχουν τοπικό όφελος, αύξηση της απασχόλησης και εξοικονόμηση υλικών.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου Ηλίας Γιαννίρης ανέφερε ότι το Νοέμβριο 2020 κατατέθηκε στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χωρίς διαβούλευση και παρά τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών, και στα τέλη Απρίλη 2021 θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις της Ελλάδας, πάλι χωρίς διαβούλευση. Η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της στις Περιφέρειες, στους Δήμους, και στην κυβέρνηση, καθώς και σε επίπεδο ΕΕ, και σε αυτό έρχεται να συμβάλει το βιβλίο –οδηγός. 

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν τον πολίτη καταναλωτή και όχι παραγωγό και στον τομέα της ενέργειας, ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην υποβάθμιση της οικιακής γεωθερμίας και των αντλιών θερμότητας, ότι το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ έχει αρχίσει να μπαίνει στη συζήτηση.

Πληροφορίες: 6974185330

Περισσότερα για τους συντάκτες:

Συγγραφέας: Εθελοντική ομάδα εργασίας
Τίτλος: Η Ελλάδα και το σχέδιο μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Υπότιτλος: Ένα βασικό έγγραφο για την υποστήριξη συζητήσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο
Εκδότης: Κείμενο εργασίας, Πράσινο Ινστιτούτο
Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2021

Σελίδες: 52ISBN: 9786188101166