Εσπερίδα του Πράσινου Ινστιτούτου για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κεντρικής Μακεδονίας

Έγινε στις 5 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία, ικανοποιητική συμμετοχή (περίπου 50 συμμετοχές στην αίθουσα και διαδικτυακά) και υψηλό επίπεδο προβληματισμού η εσπερίδα που υλοποίησε το Πράσινο Ινστιτούτο για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο Regional Responses to Climate Change διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα (Green European Foundation-GEF) και υλοποιείται από το Πράσινο Ινστιτούτο της Ελλάδας, με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα.

Σύντομα θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση. (Λεπτομέρειες από την εκδήλωση στις φωτογραφίες). Συντονιστής της εκδήλωσης: Αργύρης Γκινούδης, συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτιούτου. Συντονιστής του διαδικτύου: Ρήγας Τσιακίρης, Συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτούτου. Ο Πρωτεργάτης της εκδήλωσης Φίλιππος Γκανούλης, Περιφερειακός Σύμβουλος και συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτούτου, έκανε το εξής σχόλιο: “Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση- συζήτηση από το Πράσινο Ινστιτούτο γύρω από το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χθες το απόγευμα. Ένα σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει την βάση για πολλές από τις μελλοντικές Περιφερειακές πολιτικές, με την απαραίτητη χωρική εξειδίκευση του και την προτεραιοποίηση των απαιτούμενων μέτρων ανά τομέα με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική κρίση. “Η εσπερίδα αυτή ήταν η δεύτερη στη σειρά (είχε προηγηθεί στις 22 Νοέμβρη στη Μυτιλήνη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).Θα ακολουθήσουν άλλες δυο εσπερίδες: για το ΠεΣΠΚΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (15/12) και για το ΠεΣΠΚΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Γενάρης 2023). Μετά τις 4 εκδηλώσεις θα ακολουθήσει η σύνθεση των συμπερασμάτων και η δημοσιοποίησή τους.

Εσπερίδα αξιολόγησης για το υπάρχον Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Αφίσα της εκδήλωσης με το Πρόγραμμα

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "πράσινο GEF GREEN UROPEAN FOUNDATION Δευτέρα 5.12 2022 Εσπερίδα αξιολόγησης για το υπάρχον Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή 5:15 Προσέλευση Θεσσαλονίκη ns Αστικού Σχεδιασμού Αρχιτεκτονικώ Μελετών ΔήμουΘεσσαλονκης Δήμου Αγγελάκη 5:30 μμ 5:30 Χαιρετισμοί 6:00 συνεργάτης μελετητής, Πράσινοι του 6:20 Ερευνητής την ανθεκτικότητα και 7:00 προσαρμογή Ατμόσφαιρας κλιματική Κλιματολογίας 7:20 Ακαδημίας Αθηνών αλλαγή σχέσημ τοΠεΣΠΚΑ Κεντρικής μελετητής 8:10 Προβλέψεις τραπέζι 8:50 συμμετοχή νεισηγητών. Συντονισμός Ξενοφών Ζήσης Κεντρικής προτάσεις μέτρα υλοποίησης- Γιαννίρης πρόεδρος Πράσινου Ινστιτούτου επόμενα βήματα. βεβαιώσεις Εσπερίδα είνα με ελεύθερη είσοδο. Διαδικτυακά μετάδοση zoom 4813 8848 Meeting"

Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Πρ. Επίκ Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου παρουσιάζει την εισήγηση: “Συμπεράσματα από τις διερευνήσεις του Πράσινου Ινστιτούτου για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και άτομα που στέκονται

Διαδικτυακή εισήγηση: Σταύρος Σολωμός, Ερευνητής Γ΄, Κέντρο Έρευνας Φυσικής τους Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Εισήγηση “Εκτίμηση Αναμενόμενων Κλιματικών Μεταβολών στην Κεντρική Μακεδονία”

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

Διαδικτυακή εισήγηση: Παναγιώτης Πανάγος, Research Officer στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “Το έδαφος και η αξία του για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με το ΠεΣΠΚΑ” Κεντρικής Μακεδονίας

Panos Panagos, Research Officer in the EU, “The soil and its Value for the Adaptation to Climatic Change in relation to the Regional Plan of Central Macedonia

Μπορεί να είναι εικόνα ‎1 άτομο, χάρτης και ‎κείμενο που λέει "‎fraslly 201e Κλιματικη Αλλαγη και Συχνοτητα ακραιων φαινομενων 1 1 L Προσοχη στις πεδινες Περιοχές لراسایه Breshvlly hanga HeRpie 10-2 World: +35% Europe: +25% Greece: 0% Central Macedonia: +10%‎"‎‎

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής ΑΠΘ, Τμ Χημικών Μηχανικών- Περιβαλλοντική Μηχανική, παρουσιάζει την εισήγησή του: “Ετοιμότητα των φορέων και των πολιτών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή- Προβλέψεις του ΠεΣΠΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας”

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

Φίλιππος Γκανούλης, μελετητής, Περιφ. Σύμβουλος του συνδυασμού “Οικολογία Πράσινη Λύση”, παρουσιάζει την εισήγηση: “Θετικά και αδύνατα σημεία του ΠεΣΠΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας”

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

Παρέμβαση του Γιάννη Κρεστενίτη (καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ)

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

Παρέμβαση της Χριστίνας Μακνέα (Χημικός Μηχανικός, MSc, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται