Πεπραγμένα του Πράσινου Ινστιτούτου- Απολογισμός 2022

Έργα του Πράσινου Ινστιτούτου

  1. GEF (10%) είναι  1.000 € μέχρι τα μέσα Φλεβάρη  2023 μετά από παράταση που ζήτησε από το GEF και πήρε ο Πρόεδρος. Στο επόμενο EGAT 2023 το ΔΣ προτείνει να υπάρχει participation fee ώστε να καλύπτονται τα έξοδα του 10%.
  2. Το ΠΙ υλοποιεί το έργο του GEF Regional Responses to climatic change (one partner) με προϋπολογισμό 9.600€. Το ΠΙ έλαβε προκαταβολή το 40% του έργου. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τρεις εκδηλώσεις (Μυτιλήνη 22/11/2022, Θεσσαλονίκη 5/12/2022, Λάρισα  15/12/2022), έχουν υποβληθεί τα content reports, έχει γίνει μέρος των πληρωμών από την προκαταβολή, έχουν σταλθεί τα υπόλοιπα παραστατικά για πληρωμές από το GEF. Το έργο θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στην Πάτρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και με το τελικό Στρογγυλό Τραπέζι για εξαγωγή των συμπερασμάτων, την υποβολή των content reports και των παραστατικών και την ολοκλήρωση του έργου τον Φεβρουάριο 2023. Το 10% (960€) καταβλήθηκε (βλέπε οικονομικό απολογισμό)
  3. Agroforestry landscapes revival in the climate change era”  και τη διάδοση του, με ευθύνη του Ρήγα Τσιακίρη, μετά την πληρωμή 400 € των συνδρομών του ΠΙ για τα προηγούμενα έτη που ήταν προϋπόθεση. Επιστημονικός υπεύθυνος έχει οριστεί ο Ρήγας Τσιακίρης και το έργο θα υλοποιηθεί τέλη Φλεβάρη 2023.
  4. Ολοκληρώθηκε το Διακρατικό πρόγραμμα: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που διοργανώθηκε από το GEF με την υλοποίηση του Πράσινου Ινστιτούτου (Ελλάδα-υπεύθυνος Χρήστος Σακελλαρίδης), του Δικτύου Ανάπτυξης και Συνεργασίας Ανατολικής Ευρώπης (CDNEE), των ινστιτούτων Green Thought Foundation (Τουρκία), του Φόρουμ Βιώσιμης Ανάπτυξης Green Window (Κροατία) και Ecopolis (Ουγγαρία). Η Ελλάδα συμμετέχει με προϋπολογισμό  7.000 €. Η συμμετοχή που καταβλήθηκε από το ΠΙ στο GEF (10%) είναι  700 €.
  5. Ολοκληρώθηκε από το Πράσινο Ινστιτούτο το έργο του GEF, με ευθύνη της ομάδας EGAT, ένα Εναρκτήριο Σεμινάριο (Bootcamp) εκπαίδευσης εκπαιδευτών σχετικά με την ένταξη περιθωριοποιημένων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου κατά το οποίο 15 εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη της Ευρώπης φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα  με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών του GEF.
  6. Εγκρίθηκε και υλοποιείται το έργο του GEF με ευθύνη του Προέδρου του ΠΙ στα πλαίσια του End Of The Year Translations  η μετάφραση και έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του GEJ ‘Dare to Care: Ecofeminism as a source of inspiration’. Μετά την έκδοση (Φεβ. 2023) θα γίνει η διάχυσή του με συνέντευξη τύπου και με αντίτυπα σε ενδιαφερόμενες οργανώσεις, κυρίως φεμινιστικές.

Εκδόσεις

  1. Έγινε η έκδοση και η επανέκδοση και αποστολή στη Λάρισα του Βιβλίου του Ζήση Αργυρόπουλου «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία» με δαπάνη που δεν βαρύνει το Πράσινο Ινστιτούτο. Επίσης έγινε η βιβλιοπαρουσίαση στις 4/5/2022 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λάρισας με μεγάλη επιτυχία. Η βιβλιοπαρουσίαση στην Αθήνα θα γίνει 6 Φεβρουαρίου 2023 από την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών Έγινε νέα έκδοση  100 βιβλίων με κόστος 390€
  2. Εισπράξεις από πωλήσεις βιβλίων: Έγινε τελικός απολογισμός με τις εκδόσεις Νίκα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και εισπράχθηκαν 148€. Το ίδιο με τις εκδόσεις Νικολόπουλου και εισπράχθηκαν 275,07€.  
  3. Έγινε επανέκδοση του newsletter του ΠΙ το Σεπτέμβρη 2022 με ευθύνη του Ηλία Γιαννίρη που είχε  σταματήσει από το 2016.

Συνεργασίες

  1. Το Πράσινο Ινστιτούτο έθεσε υποψηφιότητα η οποία εγκρίθηκε, για συμμετοχή του Χρήστου Σακελλαρίδη στη Γενική Συνέλευση του GEF μέχρι το Μάη 2023. Το ΔΣ κρίνει ότι είναι πολλαπλά χρήσιμη για το ΠΙ η συμμετοχή του Χρ. Σακελλαρίδη στο GEF. Άνοιξε και η συνεργασία και με άλλα Ινστιτούτα.