Συλλυπητήριο μήνυμα για την απροσδόκητη απώλεια της Ελένης Καπετανάκη Μπριασούλη

9/1/2023

Η ομότιμη καθηγήτρια Ελένη Καπετανάκη Μπριασούλη έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή στην ηλικία των 71 ετών πριν λίγες ημέρες.

Το Πράσινο Ινστιτούτο εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για αυτή την απώλεια.

Η ομότιμη καθηγήτρια και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταξύ άλλων διετέλεσε και Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης, το 2021-22 μετά την επανασύστασή της από το 2001, θέμα που ανέδειξε το Πράσινο Ινστιτούτο, στα πλαίσια του έργου του GEF 2021 για τις παραγωγικές αναδασώσεις.

Η τελευταία της επιστημονική συμβολή στο έργο του GEF που υλοποιεί το Πράσινο Ινστιτούτο ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2022, στη Μυτιλήνη για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Βορείου Αιγαίου. Είχαμε την χαρά να την απολαύσουμε σε μια καινούργια αδημοσίευτη επιστημονική της συμβολή να μιλάει με πάθος για τις προκλήσεις του χωρικού σχεδιασμού στην καταπολέμηση της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης όπου μας μίλησε για την ανάγκη ιεράρχησης μεταξύ των πολλών σχεδιασμών που υπάρχουν.

Το Γενάρη 2023 θα ήταν εισηγήτρια στην ημερίδα του Πράσινου Ινστιτούτου για το έργο του GEF Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Δυτικής Ελλάδας. Δυστυχώς αυτή η γόνιμη συνεργασία μας διακόπηκε βίαια.

Η Ελένη είχε πολλά να προσφέρει και θα μας λείψει πολύ. Η Ελένη ήταν μια παθιασμένη δασκάλα και ερευνήτρια στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με έναν παράλληλο έντονο κοινωνικό ρόλο, συμμετέχοντας πρόθυμα σε δημόσια ζητήματα ως ενεργή πολίτης. Συνδύαζε την επιστημονική της συμβολή με την κοινωνική, όπως πρέπει να είναι οι ακαδημαϊκοί στην κοινωνία μας.

Θα μας λείψει η φωτεινή προσωπικότητά της.

Συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ηλίας Γιαννίρης

Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται